Referat
2024 11 18
Bedriftsbesøk på Campus Kristiansund.
Fellesmøte med Kristiansund Rotaryklubb, på en mandag denne gang.
Vi ble mottatt og vist rundt av forskningsformidler Signe Sefland. Et imponerende og innholdsrikt bygg som byen kan være stolt av.
Etter møtet ble det en kaffestund på Poppel, det nye møtestedet for byens befolkning.
Signe forteller
2024 11 13
Slektsforskning
v/ John Bertil Ulseth
Slektsforskning er i vinden for tiden.
John Bertil fortalte og viste hvordan man skal navigere gjennom noen av de viktigste websidene.
Det finnes nå mange digitale kilder å øse fra. Digitalarkivet med kirkebøker mm samt Nasjonalbiblioteket med scannede bygdebøker etc er flittig benyttede kilder.
Det er en del skjær i sjøen for de som leter gjennom materialet, navn har en tendens til å bli skrevet med mange variasjoner, håndskriften i gamle kirkebøker kan være tilnærmet uleselig etc. Det finnes en del kirkebøker også fra Kristiansund, ikke alt ble brent under krigen, men det er en del brann- og vannskader.
Mange utfordringer, men en givende hobby, forsamlingen ble kanskje inspirert til å sette i gang på egen hånd?
John Bertil overbeviste oss om at det er interessant....
2024 11 06
Ingebrigt A Grimsmo, en grunder fra Surnadal
Kveldens oppsatte program måtte utgå, Arnfinn stilte opp på kort varsel med sitt foredrag som var forberedt til 11.desember.
En fornøyelig og interessant historie om husmannsgutten fra Surnadal som begynte i det små med salg av selvdyrkede poteter til han endte opp som industrimagnat med kjente bedrifter som Rena Bruk og Tingvoll Ullvarefabrikk mm i kjølvannet.
Arnfinn klarte som alltid å holde forsamlingens interesse helt til møtets slutt i god gammel stil. Vi ser fram til hva han måtte finne på neste gang....
2024 10 24
Ekstramøte denne uke - vi besøkte Brunsviken Reperbane. Der ble vi tatt imot av Odd Williamsen og Sara Sjøgreen som ga et historisk tilbakeblikk og forklarte repslagerprosessen. Anlegget er brakt tilbake til original stand og vel så det.En flott innsats og diverse tilskudd har gitt et anlegg som er enestående i Skandinavia.
Sara innvier forsamlingen i repslagingens mysterier
2024 10 23
Bedriftsbesøk - Provit Norsk hundemat.
Bedriften er lokalisert på Amundøy i Frei og produserer frysetørket katte- og hundefor. Den har holdt det gående helt siden oppstarten for 27 år siden, da under navnet «Dry Food». Bedriften fremstår som et mønsterbruk med fokus på bærekraft, hygiene og kvalitet i alle ledd. Vi fikk en flott mottagelse og omvisning over hele bedriften under produksjon, iført reglementert påkleding, og avsluttet med en kopp kaffe og en passiar rundt bordet.
Den velkledde forsamling klar for omvisning.
2024 10 09
Rotaryskogen
Det gror godt i skogen nå, og det må stadig beskjæres og stelles. Ni medlemmer trosset værgudene og gikk med liv og lyst inn for oppgaven. Været la ingen demper på stemning eller innsats. Kaffe ble det ikke denne gangen, den hadde i såfall bare blitt tynnet ut i regnet….
Fotograf Roald kom dessverre ikke med, han ofret seg og tok bildet av resten av arbeidsgjengen i full mundur
2024 10 02
Normoria
Kvelden gikk lynraskt med en engasjert og entusiastisk leder for byens nye kulturhus som kåsør. Asgeir Bahre Hansen fortalte litt om forhistorien og fremdriften i prosjektet, samt hvordan alt skal bli seende ut til slutt. Huset blir meget innholdsrikt og forseggjort. Vi gleder oss til åpningen.
Humøret på topp da kveldens honorar ble overlevert, 150 poliovaksiner som går til utryddelsen av denne sykdommen på verdensbasis
2024 09 25
Hagelin renseanlegg.
Klubben er stadig på farten. Denne kvelden besøkte vi kommunens nye avløpsanlegg på Hagelin. Det er nylig ferdigstilt og har topp utstyr for å tilfredsstille relevante EU-direktiver. Det er også avsatt plass for videre utbygging. Hele avløpsanlegget med ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg er imponerende og krever mye innsats i drift og vedlikehold. Vi fikk en god innføring og guiding på anlegget av Sylwi som med sitt engasjement og kompetanse ga oss et godt innblikk i prosessen. Vi skjønner godt av de kommunale gebyrene hver enkelt av oss betaler er nødvendig for sikre et velfungerende og godt avløpsanlegg.
En liten introduksjon i noen av prosessens finesser.
2024 09 21
Geitbåtmuseet
Onsdagsmøtet ble flyttet til lørdag kl 12:00 og turen gikk til Valsøyfjord. 9 medlemmer pluss to ledsagere ble med til en interessant seanse med guide. Flotte nyrestaurerte lokaler med mange farkoster skreddersydd til forskjellig bruksområder.To nye båter var under bygging og nær fullførelse, meget god håndverksutførelse så vidt vi kunne bedømme. Mett av inntrykk tok vi turen til Valsøytunet der vi inntok en god lunsj og en prat rundt langbordet. På hele turen fikk vi servert fortellinger og anekdoter fra området av nestor Arvid . Noe som i stor grad bidro til å gjøre dette til en minneverdig dag.
Her blir prinsippene for bygging av geitbåten forklart.
2024 09 11
Utvekslingsstudent på besøk
I kveldens møte, 11. sep., fikk vi besøk av utvekslingsstudenten Anny som har vært et år i Brasil. Hun holdt et inspirerende foredrag om forberedelser og opphold. Under trygge forhold i regi av Rotary fikk hun minner for livet. Mange av disse minnene er representert ved en pin.... Utvekslingsprogrammet til Rotary er gratis, studenten betaler bare for reisen. Ingen kommersialisering, vertsfamilier stiller opp fordi de er genuint interessert i få få et nytt familiemedlem for et år, ikke for å tjene penger.....
Anny fanget forsamlingens oppmerksomhet under hele møtet.
2024 06 12
Seniortreffet på Frei.
Seniortreffet ble avviklet med suksess som så mange ganger før. Arrangementskomitéen med medhjelpere sørget for at alt gikk som smurt, bokstavelig talt - her hadde mange brødsmørere vært i aktivitet. 91 var påmeldt, alle møtte opp og hadde en trivelig kveld. Gjøran Storsæther holdt et kåseri om Rastarkalvspelet og Hjemmelaget sto for det musikalske innslaget som vanlig. Lotteriet var meget populært og med mange gevinster fra lokale donorer. Treffet var det 35. i rekken.
Musikk før serveringen
2024 05 29
Ocein AS
Kveldens møte fant sted hos Ocein AS på Dale. Dette er en spennende bedrift som driver med innovasjon og utvikling i verdenstoppen mht. teknologi og smarte løsninger beregnet for oppdrettsnæringen.Vi fikk en interessant innføring om tjenestespekteret og omvisning i verkstedet, der ROV og tilhørende utstyr monteres og oppbevares.Null skader på mennesker, miljø eller utstyr er visjonen. Vi takker for hyggelig mottakelse og omvisning og ønsker lykke til i fortsettelsen!
Daglig leder Vidar Fagerheim med et av produktene og en lydhør forsamling
2024 05 15
Rotaryskogen
En siste finpuss før nasjonaldagen
Skogstroll
2024 04 24
Rotaryskogen
Så var det tid for litt rydding i skogen igjen. 14 medlemmer møtte opp i finværet og beskar trær, dro kvist og ryddet rundt bautaen. Vår permitterte president stilte opp i god form og deltok i beskjæringen. Den alltid trofaste medspiller Anne kom med sveler denne gang, de forsvant fort…
Uten mat og drikke .....
2024 04 10
Eksternt foredrag
Krisesenteret v/ Annette Strietzel. Krisesenteret i Kristiansund er interkommunalt, med flg. eiere: Averøy, Aure, Kristiansund, Smøla og Tingvoll kommuner. Nordmøre Krisesenter IKS tilbyr hjelp til personer utsatt for vold, eller trusler om vold, i nære relasjoner. Tilbudet er gratis og du trenger ingen henvisning. Annette ga oss en tankevekkende introduksjon til problemet vold i nære relasjoner – der vold kan ta mange former. En givende jobb å hjelpe der det trengs, men tidvis også meget krevende – det er viktig å kunne koble ut innimellom. Vi ønsker Annette lykke til videre i sin viktige gjerning, og styrke til å stå i det.
Kveldens foredragsholder i gang.
2024 03 13
Bedriftsbesøk
Nordmøre og Romsdal Kjøretøyhistorisk Klubb v/ Øyvind Sagli.
Denne kvelden gikk turen til Innlandet, der klubben har sine lokaler. Her ble vi tatt imot av Øyvind Sagli som fortalte om klubbens aktiviteter og viste oss rundt i lokalene. Her var det et rikholdige innhold av veteranbiler i alle mulige faser av restaurering og til komplette eksemplarer.Her fant vi noen gamle «kjenninger» samt utgaver vi knapt hadde hørt om. Vi er imponert over hva entusiaster kan drive det til, her var noe for enhver smak.
Øyvind Sagli med en lydhør forsamling
2024 03 13
Eksternt foredrag i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre
Vi ble tatt imot av selskapets leder Jørgen Strand i deres lokaler i Loennechengården med en kopp kaffe. Jørgen fortalte om tilblivelsen av foreningen sentralt og lokalt. Foreningen inviterer foredragsholdere to torsdager i måneden, har felles aktiviteter og ekskursjoner. De har også et rikholdig arkiv over fartøy med tilknytning til byen og en stor boksamling som er donert i hovedsak av medlemmer. Veggene er dekket at historiske bilder og diverse skipsrelaterte gjenstander.Med sin fortellerglede og sin solide kunnskap om byens skipshistorie gjorde Jørgen dette til en minneverdig opplevelse.
Foredragsholderen i fri dressur i kjent stil
2024 03 06
Eksternt foredrag
Olav Alvheim maskinstasjon AS v/Ove Alvheim
Selskapet ble stiftet i 1960 og driver med graving og grunnarbeid, sprenging og massetransport mm. Farlig avfall leveres til godkjente deponier. De har mange prosjekter, Sunndal svømmehall, kraftstasjon i Ålvundfjord, Campus Kristiansund bare for å nevne noe av bedriftens rikholdige portefølje. Selskapet har ekspandert kraftig og har nå 20 ansatte og en anselig maskinpark som bidrar til en omsetning på 41 mill NOK. Bedriften er en viktig bidragsyter til det lokale næringsliv.
Det tradisjonelle gavebrevet til Polio-utryddelsesprosjektet overleveres for vel utført jobb.
2024 02 28
Eksternt foredrag - Nordmøre historielag
Leder Sverre Jansen samt Borghild Moe, Johan Siira, Petter Ingeberg og Tor Larsen kom på besøk og fortalte om laget og forskjellige prosjekter de har på gang. Laget ble stiftet i 1920 og har opparbeidet seg et rikholdig arkiv som stadig flere benytter seg av. Årboka har kommet ut uavbrutt siden 1921, fjorårets utgave ble utdelt til de tilstedeværende.En ny bok er på trappene:» Festung Kristiansund» som omhandler alle forsvarsverkene til tyskerne under 2,verdenskrig. Et meget aktivt lag som bidrar betydelig til lokalsamfunnet, ikke minst til ungdommen i samarbeid med Atlanten vgs.
Sverre Jansen startet opp kveldens foredragsrunde
2024 02 14
Eksternt foredrag
Orientering om NAF avd. Kristiansund
NAF senteret har en rekke tilbud for medlemmer og ikke-medlemmer i Kristiansund. Organisasjonen har ca. 500 000 medlemmer på landsbasis, men opplever at gjennomsnittsalderen øker. Yngre mennesker viser ikke den samme interessen for fordelene ved å være medlem. Veihjelpen og veiboka er de mest populære tilbudene.Noen er sågar medlem bare for å få veiboka, som nå også er blitt digital. Boka «500 opplevelser i Norge» ble utdelt til klubbens medlemmer.
Foredragsholderen med et lite knippe av medlemstilbud.
2024 01 31
Eksternt foredrag
Klippfisk og blainnaball v/ Sissel Engvig
Sissel fortalte entusiastisk om sitt forprosjekt for å lage en dokumentarfilm om fotografiets historie i Kristiansund, knyttet sammen med fotograf Engvigs aktivitet i byen siden 1800-tallet. Hun har en rikholdig samling av fotografier og filmsnutter som er viktig å ta vare på og som hun vil dele med byens befolkning. Vi fikk noen smakebiter i løpet av foredraget.Finansieringen er ennå ikke brakt i havn, hun er avhengig av sponsorer for å fullføre prosjektet som vil bli utført av profesjonelle aktører i bransjen.
Foredragsholderen i full vigør foran en lydhør forsamling
2024 01 24
Eksternt foredrag
SUS i Gjemnes AS v/ Elisabeth Bergem, Daglig leder. Dyregoddagene i Batnfjord, et landbrukseventyr - men kan vel også kalles et dugnadseventyr. Maken til frivillig innsats skal man lete lenge etter. 500-600 frivillige står på for å skape Nordmøres største møteplass med et ruralt preg. Elisabeth fortalte om dette familiearrangementet som årlig finner sted i september. Det er en imponerende innsats som ligger bak, et utall av komiteer og frivillige legger ned tusenvis av dugnadstimer for å få det hele i havn.
6.-8. september i år bærer det løs igjen, det er bare å glede seg.
Her er Elisabeth igang med kveldens høydepunkt
2023 11 08
Eksternt foredrag
Abyss v/Arnt Mundal
Abyss er en serviceorganisasjon som leverer tjenester til havbruksnæringen, offshore og maritim næring samt annen relevant industri. Selskapet har 32 fartøyer i drift, mange ROV-er samt annet spesialutstyr og opererer i Norge og internasjonalt. De har egne dykkere som både utfører inspeksjoner og foretar reparasjoner og vedlikehold. Selskapet er landets nest største aktør i denne bransjen og har en omsetning på over en halv milliard. Kristiansundere kan være stolte over å ha en så god og veldreven organisasjon i byen.
Her er foredragsholderen i fint driv
2023 10 25
Eksternt foredrag
Arne Pedersen fortalte om «Mellom AS» som er et datterselskap til NEAS. De har ansvaret for å drifte strømnettet til ca 26.200 kunder på Nordmøre. Vi fikk høre om planer for nyinstallasjoner og oppgraderinger av strømnettet i vår region. Her er det mye på gang, og mange store kunder som har meldt sin interesse for strømleveranser. Energibehovet er stort, ikke minst pga «det grønne skiftet» - kapasiteten i overføringsnettet kan ikke tilfredsstille forventningene. Store investeringer er nødvendig for å ivareta industriens innmeldte behov og få regnestykket til å gå opp, noe som ikke virker helt realistisk på kort sikt.
2023 10 04
Eksternt foredrag
Grunnutdannelse og leseferdigheter v/ Britt Inger Svensen Gaarden.
Britt Inger summerte opp hvorfor leseferdighet og utdannelse er så viktig. Viktig for den enkelte og samfunnet som helhet, for å bekjempe fattigdom og utenforskap. Det er en tendens til at de som kommer fra fattige kår ikke får den nødvendige leksehjelpen hjemme, kanskje skoledagen bør utvides for å bøte på dette? Dagens undervisningsformer avviker sterkt fra de for noen få år tilbake, mye foregår nå digitalt. Dette kan medføre for mye skjermtid, siden elevene også har en utstrakt bruk av digitale medier i fritiden. Den frie leken som er så viktig for utviklingen av «det hele menneske» er marginalisert, også fritiden er nå i stor grad styrt av de voksne.
Utfordringene til tross, læreryrket er meget givende, det er mange flotte elever å jobbe med!
Foredragsholderen i gang med månedens tema.
2023 09 27 Eksternt foredrag
Nordmørsmusea AS v/ Eigunn Stav Sætre Nytt besøk av Eigunn, forrige gang fortalte hun om kulturprosjekter i Kristiansund kommune, nå dreide det seg om det nyetablerte aksjeselskapet Nordmørsmusea der hun er direktør. Nordmørsmusea (NMAS) er regionsmuseum for den nordmørske kulturarven, med hovedkontor i Kristiansund og lokalmuseer i 9 kommuner. Dette er driftsselskapet for museene i regionen og har råderetten over anlegg og samlinger, mens eierskapet ligger hos den enkelte kommune eller museumslag. Driftsselskapet er eid av fylkeskommunen. Budsjett på 26 mill og 30 ansatte skal sørge for en betydelig aktivitet fremover. Selskapet har høyt kompetansenivå, noe som borger for kvaliteten på de planlagte prosjekter og den daglige drift.
Her får vi en oversikt over anleggene i Kristiansund
2023 09 13 Eksternt foredrag Kristiansund frivilligsentral v/Lille Andersen Engasjert og entusiastisk som alltid fortalte Lille om de tallrike aktiviteter og prosjekter som drives av frivilligsentralen. Det var en imponerende liste hun presenterte over tiltak med formål å inkludere alle i meningsfylte aktiviteter og sosialt samvær. Kreativiteten er tilsynelatende endeløs – hvilken berikelse for lokalsamfunnet! Det legges ned en betydelig dugnadsinnsats fra alle medarbeidere, det er aldri nei å høre når noe skal gjøres.
Her får foredragsholderen beviset på at hun nå også er med på å utrydde polio i verden.
2023 09 06 Eksternt foredrag
Denne kvelden var vi invitert til formannskapssalen for et foredrag om valget 2023.
Erik Ingebrigtsen fortalte om årets endringer, om gjennomføring av valgdagen, prosedyrer ved opptellingen etc. Meget interessant for en lydhør forsamling. Under seansen ble det servert både kaffe og wienerbrød, timen gikk fort unna.
Foredragsholderen får sin velfortjente takk fra president Erik Hansen
2023 08 30 Eksternt foredrag Nye planer for Remidt. Maritta Ohrstrand er styreleder for selskapet og holdt et interessant foredrag om oppgaver, statistikk og planer for fremtiden.Selskapet er interkommunalt med 17 eiere. De har stadig fokus på forbedringer og etterlevelse av internasjonale forpliktelser. Økonomien setter sine begrensninger, med det jobbes jevnt og trutt med forbedringer mht. innsamling, sortering, etterbehandling og salg. Det som tidligere ble omtalt som boss er nå en ressurs som vi må forvalte på en miljømessig forsvarlig måte. Nytt anlegg i Pilotveien er på trappene og vil medføre en betydelig bedring av kapasitet, arbeidsforhold etc.
2023 05 31
Eksternt foredrag Kvernberget opp v/ Gunnar Grimstad og Lill Inger Snekvik. Ideen til anlegget dukket opp i 2017. Hovedmotivasjonen var folkehelse og lavterskel turopplevelse. Beliggenheten nært bysentrum bidrar til at trappen er tilgjengelig for de fleste og besøksfrekvensen er allerede steget vesentlig etter ferdigstillelsen i 2023. Foredragsholderne fortalte om arbeidet og finansieringen som ligger bak dette flotte anlegget. Her var det mye idealisme og stå-på-humør! Nå jobbes det med videreutvikling, den som lever får se…
Lill Inger og Gunnar i aksjon
2023 05 03
Eksternt foredrag
Frelsesarmèen - hva vi er og hvem vi er, v/Arne Brandvik.
Brandvik gikk gjennom historien til organisasjonen fra den ble stiftet i 1865 og til dags dato. Frelsesarmeen kom til Norge i 1888, til Kristiansund 1890, og er nå representert i 132 land med 175 språk. Frelsesarmèen er et kristent kirkesamfunn med en praktisk tilnærming der nestekjærlighet og forkynnelse er to sider av samme sak. Omsorg for hele mennesket- suppe, såpe og frelse er grunnlaget for aktivitetene som drives over hele verden. Frelsesarmeen er vel kjent av de fleste, og har en imponerende merittliste globalt.
Arne Brandvik med grunnleggerne.
2023.04.12
Eksternt foredrag
Fremtidige energiløsninger v/ Bengt Endreseth
Vi fikk en historisk gjennomgang av energiforvaltningen i Norge til dagens situasjon. Da markedsmodellen ble innført hadde landet stort kraftoverskudd som gjorde overgangen lite merkbar og politikere trodde at nå ville alt ordne seg selv... Dagens situasjon er helt annerledes med et lite og stadig synkende overskudd, noe som har ført til kollaps, og prisene bestemmes av tilbud/etterspørsel i Europa. Når desperate store aktører på kontinentet byr hva det skal være for å dekke sine behov blir det "prissmitte" hos oss. Dette til tross for at vi nærmest har ubegrenset forsyning av energi i fossil form.
Alternative kraftkilder er marginale i forhold til fremtidig behov, til dels kostnadsdrivende og tar meget lang tid. Selv et kjernekraftverk kan det ta 20 år å få opp å gå.
Vi går en spennende tid i møte...
Foredragsholderen i fin driv
2023.03.22
Eksternt foredrag
Bærekraftig kollektivtransport siden 1876. Det var kjøpmenn i byen som etablerte Kristiansund Dampbåtsamlag i 1875, og satte den første båten i trafikk 18.11.1876. Selskapet er siden overtatt av kommunen og drives under navnet Kristiansund Kommunale Sundbåtvesen, KKS. Antall passasjerer er økende, særlig siden det ble gjort gratis. «Veien» ligger der, ingen bygge- eller vedlikeholdskostnader. Dieselforbruket er marginalt i forhold trafikken, så FNs bærekraftmål nr 11 er ivaretatt. Det kommunen legger ut til driften tar de igjen på sparte kostnader ved f.eks. at eldre og handikappede kan bo hjemme og ha lett tilgang til butikker og andre tjenester. Nytt ankomststed på Nordlandet blir snart tatt i bruk, noe som imøteses at byens befolkning. Fremtiden ser lys ut.
Arild Eidem i gang med sitt meget engasjerende foredrag.
2023.03.15
Guvernørbesøk Årets høydepunkt - Distriktsguvernør Trygve Roaldset kom på visitt. Han fortalte at han var født i på sykehuset i Molde, men vi godtok hans forklaring om at det ikke var selvforskyldt. Oppvokst i Surnadal og bor der fortsatt. Han er godt kjent på Nordmøre etter noen år som Assisterende Guvernør, og har alltid vært en velsett gjest hos oss på Frei. Vi fikk en inspirerende time med trivelig prat og gode innspill til prosjekter og rekruttering. Bla. «Run for Toilet»-prosjektet som skal bidra til å bedre toalett-situasjonen på skoler i utviklingsland, bla for å forhindre at skolejenter blir voldtatt når de bruker omkringliggende skog som toalett. Mobilt akuttsykehus til Ukraina – en vanlig bilhenger med en kasse innredet som operasjonsstue som kan flyttes på et øyeblikks varsel til der behovet oppstår. Disse er viktige også når krigen tar slutt, siden infrastrukturen i landet er delvis ødelagt og trenger lang tid til gjenoppbyggingen. Trygve nevnte også at pga a nettverket av Rotaryklubber i Ukraina, var Rotary International blant de første som kom i gang med nødsarbeid etter invasjonen. Det å ha lokalt nettverk i slike situasjoner er uvurderlig. De 7 fredssentrene til Rotary ble poengtert – der utdannes fredsmeklere som kan gå rett inn i arbeidet med å tilrettelegge for nødsprosjekter i rammede områder der krig og ufred hersker. Til slutt ble Frei Rotaryklubb berømmet for å være nest best i distriktet mht bidrag til Polio+ i året 2021-2022.
En oppfordring til alle som brenner for et prosjekt - bli med i Rotary, der kan det bli realisert!
Beviset på 2. plassen overrekkes av Trygve Roaldset til årets president Geir Strømsholm.
2023.02.15
Eksternt foredrag Videoreporterens hverdag, v/Eirik Haukenes. Eirik opererer helt på egenhånd som videoreporter på Nordmøre, i regi av NRK. Flere roller må dekkes under oppdragene: journalist, kameramann, tekniker, filmklipper etc. Dette medfører en hektisk hverdag og krever fullt fokus, spesielt under direktesendinger. Med sitt ambulerende kontor kan han gjøre hele jobben ferdig før han drar hjem for kvelden. Vi fikk en fascinerende demonstrasjon av betjeningen av alt utstyret han reiser rundt med og vi ble ikke minst imponert over hvordan han får alt til å fungere under sterkt tidspress. Med Eriks flotte formidlingsevne i tillegg ble dette en minnerik kveld.
Eirik i fri dressur med noe av utstyret.
2022 12 07
Eksternt foredrag
«Friskliv og mestring» v/ Marit Vaagland. "Friskliv og Mestring" er en kommunal helsefremmende og forebyggende helsetjeneste for personer mellom 18 og 65 + år. Institusjonen tilbyr hjelp til mestring av egen helse gjennom ulike gruppetilbud og individuell veiledning. Målgruppen er personer som har behov for støtte til å justere levevaner på grunn av økt risiko for sykdom, eller som allerede har utviklet sykdom samt sykemeldte. Mange av trenerne deltar på dugnadsbasis etter kort opplæring av tjenestens ansatte. Dette er et lavterskeltilbud som alle kan søke på. Det trenges ikke henvisning fra lege, og kontakt kan oppnås via e-post, Facebook og telefon. Kommentarer fra brukere tyder på at det sosiale betyr minst like mye som det å komme i, eller vedlikeholde fysisk form.
Her får foredragsholderen beviset på at hun nå er delaktig i en verdensomfattende aksjon - å utrydde polio fra Jordens overflate.
2022 11 23
Bedriftsbesøk
Safepath AS v/ Thomas Hammerseth.
Bedriften har flyttet inn i nye lokaler i Melkvikan Næringspark og har nå 22 ansatte. En formidabel økning siden forrige gang vi avla et besøk. Bedriften er et av landets ledende firmaer innen havovervåking og beredskap og leverer tjenester som er meget etterspurt i markedet. Når/hvis hendelser inntreffer har man det beste utgangspunkt for å avklare situasjoner i samarbeid med redningsetatene, myndighetene og andre medspillere: Rask og nøyaktig varsling, oppdaterte opplysninger om posisjon, plan, mannskap og fartøy er noe av det som utføres døgnet rundt. Det er alltid vakt i kontrollrommet.Thomas Hammerseth ønsker velkommen
2022.11.09
Bedriftsbsøk.
Melkvikan Næringspark v/ Tor Henrik Eide. Det tidligere Sterkoder-området i Melkvikan gjennomgår storstilt oppgradering og ombygging. Vi fikk en gjennomgang av status pr dato og planer for videre utvikling ved daglig leder Eide. En rekke firmaer er allerede etablert i nyoppussede lokaler, og flere er i anmars. Leietakerne er grundere og andre firmaer med tilknytning til maritim næring og som har behov for kontorplass, verkstedlokaler og tilgang til kai. Det planlegges også anløpskai for Sundbåten og åpen løsning med tilgang for almenheten. Planen er at hele området skal fremstå som attraktivt med beplantning og uteplasser. Vi venter spent på fortsettelsen.
Tradisjonen tro overrekkes bevis på at Frei RK skal betale for 150 poliovaksiner i foredragsholderens navn.
2022.10.26
I FNs-tjeneste
Ole Eikrem fortalte fra sin tid i "Norwegian UNDAC Support" i perioden 2002 -2012.
Dette er en innsatsgruppe i FN-regi for støtte under katastrofer, og styres i Norge via DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). Denne enheten består av små team- inntil to personer om gangen- som raskt kan støtte FN og andre organisasjoner med IKT- og sambandstjenester i en tidlig fase av en katastrofehendelse. Team-ene består av IKT-eksperter med skreddersydd, mobilt utstyr. Konseptet ble opprettet for å støtte FNs krisevurderingsteam (UNDAC), men kan også brukes som støtte ved internasjonale kurs og øvelser over hele verden. Vanlig innsatsperiode er ca. 3 uker. Rundt 100 oppdrag er utført siden 2000.
Ole delte sine erfaringer med oss fra planlegging, forberedelser, reiser og feltarbeid. Kurs og øvelser har lagt beslag på mye tid som forutsatte en velvillig innstilt arbeidsgiver. Avreise kunne skje på 12 – 48 timers varsel. Selve reisen kunne forårsake komplikasjoner, opphold i landet som var rammet likeså. Store kontantbeløp var nødvendig, kredittkort virket ikke over alt, kontoen kunne bli tømt av uærlige operatører etc. Stor innsats og mye ubehag for å gagne andre!
Ole Eikrem hadde mye interessant å fortelle. Her en gjennomgang av forkortelser i systemet...
2022.10.19
Bedre bilder med mobilen v/ Jan Gunnar Engvik
Denne kvelden fikk vi besøk fra Kristiansund Rotaryklubb. Fotograf Engvik tok oss gjennom fotografiets historie og utvikling fra et hull i veggen til dagens avanserte mobilkamera. Litt om teknikk og en del tips for å unngå de vanligste feil man gjør under fotografering gjorde dette til en nyttig økt for oss amatører. Ta mange bilder av samme motiv når relevant, behold det beste og slett de andre. Stort sett takler automatikken det tekniske, men i motivvalg og lyssetting etc kan vi påvirke resultatet i stor grad.
Jan Gunnar Engvik forklarer mobilkameraets finesser
2022.10.12
Bedriftsbesøk Frei Fotballklubb v/ Styreleder Øystein Haugan. Kveldens tur gikk til Omsundet kunstgressbane og Frei Fotballklubbs hovedkvarter, der vi ble mottatt av styreleder, sportslig leder, trener og anleggsansvarlig som fortalte om sine respektive ansvarsområder. I flotte nye lokaler fikk vi høre om mange ildsjelers innsats for lokal ungdom i alle aldre, fra 5-åringer til seniorer. Det var imponerende å høre hvor seriøst og strukturert aktiviteten var lagt opp, samtidig som klubben ivaretok bredde og mangfold. Her var MLI (Mangfold-Likeverd-Inkludering) satt i system i beste Rotaryånd. Det gjøres det ingen forskjell på jenter og gutter, alle har samme fokus hos ledere og trenere. Klubben har lag i alle aldersklasser og har spillere på kretslag og har endatil en spiller på landslagsnivå. Klubben er aktiv med spiller- trener- leder- og dommerutvikling og har suksess også på sistnevnte – noe som er bemerkelsesverdig med tanke på all negativ kritikk og mobbing av dommere vi leser om i avisene. Det legges ned utallige dugnadstimer i løpet av året, noe som muliggjør den omfattende satsingen klubben står for. Frivilligheten blomstrer!
Flotte lokaler og premiesamling.
2022.09.14
Kultur i fylkeskommunen.
Ass. kulturdirektør Christine Reitan avla oss et besøk for å fortelle om kulturavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune.
Denne avdelingen omfatter 43 årsverk og har et driftsbudsjett på 148 mill.kr.
Det fokuseres på 4 områder: Kultur og idrett, kulturmiljø og friluftsliv, folkehelse og frivillighet.
Møre og Romsdal ønsker å ta en tydelig rolle i utviklingen av et bærekraftig samfunn, og arbeider for å bli bærekraftfylke nr 1
i Norge. FNs bærekraftmål står derfor sentralt i alt de gjør, så også for kulturavdelinga som er en viktig medspiller for å nå målene.
De jobber tett med kommunene og har prosjekter på gang for å gjøre hverdagen enda litt bedre for innbyggerne. Resultatene er ikke alltid så iøyenfallende for allmuen, og noen ganger kan det gå en generasjon før man ser utfallet av et tiltak.
Christine Reitan med sitt interessant budskap.
2022.08.31
Besøk fra Afrika
Denne kvelden fikk vi besøk langveisfra.
Joyce Ciru fra Kenya fortalte om prosjektet "Melon Mission" i Nakuru.
Melon Mission er en non-profit kristen organisasjon med formål å bistå foreldreløse, nødlidende og sårbare barn. Organisasjonen er plassert i Nakuru i Kenya og drives uten støtte fra myndighetene i landet, og baseres kun på donasjoner og frivillige. For tiden tar de vare på 400 barn og gir dem kjærlighet, mat, klær og utdannelse så langt ressursene når, men de har ennå mye ugjort pga dårlig økonomi. De oppfordrer derfor alle til å støtte prosjektet så de kan fortsette sitt viktige arbeide.
http://www.melonmission.org/
President Geir Strømsholm takker for foredraget og står klar med Polio+ bekreftelsen.
2022.05.11
Rotaryskogen
Opprydding og beplantning før 17.mai under blomstrende kirsebærtrær.
2022.05.04
Bedriftsbesøk
Denne gang gikk turen til vannverksstasjonen i Ørnvika med Christian Toven som vert.
Her fikk vi en interessant gjennomgang av utstyret som trengs for å forsyne byen med godt drikkevann.
Det er flere prosesser som vannet må gjennom før det kommer i kranene til innbyggerne. Utstyret må jevnlig renses/vedlikeholdes, og det tas ukentlig prøver av vannet for testing av kvaliteten. Så langt har resultatene vært upåklagelige, kvaliteten er blant de beste i klassen. Vannmagasinet er stort og tilstrekkelig i overskuelig framtid.
Reserveløsninger finnes også om hovedforsyningen skulle svikte. Ved lekkasjer i fordelingsnettet har de meget effektive lekkasjesøkere og utbedringsmannskaper som er raskt på pletten.
En engasjert vert og lydhørt publikum.
2022.04.27
Eksternt foredrag
Kontali Analyse AS v/ Thomas Aas Konsulentselskapet ble stiftet i 1987 for å forsyne den norske fiskeoppdrettsnæringen med bakgrunnsinformasjon for å kunne fatte velfunderte beslutninger mht. investeringer, videreutvikling etc. Fra hele kloden samles det inn en mengde data som behandles og analyseres for salg til kundene. Kundene er plassert på alle kontinenter, Kontali er verdensledende på sitt område og er i stadig utvikling. Det rekrutteres jevnlig fagfolk med topp kompetanse og det legges ned store ressurser i utviklingen av en digital plattform. En viktig bidragsyter til lokalsamfunnet også!
Daglig leder Thomas Aas hadde mye interessant å berette.
2022 04 20
Bedriftsbesøk.
Første bedriftsbesøk etter pandemien gikk til Kristiansund Lufthavn, Kvernberget, der vi ble tatt imot av lufthavnsjef Ola Sandvik.
Vi møtte opp i driftsbygningen der vi fikk høre om de siste oppgraderinger, utviklingsplaner og framtidsutsikter. Autonome brøytemaskiner, Remote Tower Center, droneprogrammer er noe av det nyeste som er på gang. Utviklingen går raskt, og Avinor er i front med tekniske nyvinninger. En stab på 23 drifter anlegget på Kvernberget som er bemannet mesteparten av døgnet eller dekket av hjemmevakt. Etter foredraget fikk vi en omvisning i driftsbygget som bla inneholder en imponerende maskinpark. Alt av utstyr er plassert på sitt spesielt avmerkede område og ga inntrykk av en meget god organisering. og vedlikehold. Dette må være en god arbeidsplass!
En lydhør forsamling fulgte godt med på orienteringen
2022 04 06
Eksternt foredrag.
KBBL og prosjekter v/ Heidi Sæther.
KBBL er et samvirkeforetak som eies av sine medlemmer, 4518 i tallet, med visjon om å bidra til å gjøre Kristiansund til verdens beste bosted. Formålet er å bygge og forvalte boliger for andelseierne - herunder regnskap, teknisk rådgiving og medlemsfordeler. Med definerte kjerneverdier og med noen av FN’s bærekraftmål i fokus er de på god vei. Mange nye prosjekter er i gang eller planlagt, Skorpa og Port Arthur bare for å nevne noen. Det legges også vekt fellesarealer både ute og inne for å skape et best mulig bomiljø for alle.
President Bjørn Egil forteller om Polio+ -prosjektet før han gir overleverer bekreftelse på 150 vaksiner som betales i Heidis navn.
2022.03.23
Eksternt foredrag.
Kristiansund Vannverk v/ Christian Toven.
En historisk reise fra 1800-tallet med de 13 første brønner, til Vanndamman, Bolgvatnet og Storvatnet i Tingvoll som ble ferdigstilt i 1979. Bolgvatnet holdes nå i beredskap som kriseløsning. Det rene vannet vi får i springen har vært gjennom en omstendelig prosess med filtrering, surhetsregulering og UV-stråling. Kvaliteten er førsteklasses. Vanntrykket holdes stabilt ved hjelp av tre høydebassenger i byen. Kapasiteten er høy og forrådet er stort, langt mer enn forbruket. FN’s bærekraftmål nr 6 er vel ivaretatt av Kristiansund Kommune.
Christian Toven i gang med sitt flotte foredrag.
2022.03.16
Eksternt foredrag.
Jobbsjansen v/Hilde Eeg.
Jobbsjansen for innvandrerkvinner er et prosjekt i regi av Kristiansund kommune i samarbeid med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Målsettingen for prosjektet er å støtte innvandrerkvinner i å komme ut i arbeid eller utdanning. Klientellet er sterkt varierende, fra analfabeter til akademikere med mastergrad og fra mange og fjerntliggende land. Norskopplæring er derfor en viktig del i opplæringen som tar sikte på kvalifisering for arbeidslivet i Norge. Måloppnåelsen er ca. 70%. Utdanningen kan ta opptil to år. Et flott tiltak med fremragende resultater!
Hilde ga en utførlig gjennomgang av prosjektet.
2022.02.23
Eksternt foredrag.
Friluftsliv og tilrettelegging i regi av Ørnvika og Ånes Velforening
Leder for velforeningen, Rune Nordvik , fortalte om utviklingen i turveiprosjektet som snart er ferdigstilt.
En stor dugnadsinnsats samt sponsormidler fra næringslivet har muliggjort et løypenett som blir flittig brukt av allmenheten.
Snart vil hele løypenettet på Frei bli sammenkoblet slik at man kan gå fra Ånes til Prestmyra i oppkjørte løyper på vinteren eller på grusvei om sommeren. Her vil man kunne gå turer på flere mil.
Rasteplasser, griller, gapahuker mm er/vil bli spredt rundt omkring. Det er til og med lagt opp ved til bruk for alle.
Velforeningen disponerer også en maskinpark for å holde løypenettet ved like sommer som vinter.
Ildsjeler fra Frei Rotary har også deltatt, dessuten har klubben sponset en benk som vil bli satt ut i nær fremtid.
En imponerende innsats og resultat fra Rune med hjelpere!
2022.02.16
Fred og konflikt.
Klubbens egen Per Sefland holdt et meget interessant og spennende foredrag om dette omfattende tema.
Per har ervervet en høy kompetanse fra sine tidligere roller i den offentlige forvaltning som politimester, POT/PST-sjef, sysselmann på Svalbard bare for å nevne noe. Han har vært involvert i det meste på denne fronten både i Norge og internasjonalt og delte sine omfattende kunnskaper en times tid. For sikkerhets skyld, alt fra åpne kilder....
En stor lytterskare var møtt opp, Kristiansund Rotary stilte med 8 deltagere mens 18 fra Frei kom.
Med tanke på det som skjer i øst var dette en perfekt timing for foredraget og hadde nok hatt stor interesse utenfor klubbene også, men pga pandemien under planleggingen ble det ikke arrangert som et åpent møte.
2021.12.01
Eksternt foredrag
"Irma" v/ John Harry Kvalshaug. tidligere ordfører i Averøy.
Vi fikk høre detaljer rundt den fatale torpederingen av hurtigruteskipet Irma og lastebåten Henry ved Hestskjæret i Averøy under krigen. To norske MTB-er med norsk mannskap tok en besynderlig avgjørelse og fyrte av 4 torpedoer som forårsaket 61 døde sivilister.
Tragedien 13.februar 1944 var ille i seg selv, men myndighetenes forsøk på å dekke over skandalen bidro til at saken aldri ble avsluttet, før ordføreren i Averøy med likesinnede sørget for å få reist et minnesmerke på Averøy. Kong Harald avduket minnesmerket, som ble reist ved Sveggen 16.september 2002.Tiden med vage beklagelser og bortforklaringer fra det offisielle Norge var endelig over, tragedien fikk til slutt en verdig avslutning.
John Harry Kvalshaug og en preget forsamling
2021.11.17
Eksternt foredrag.
Tverrfaglig helsestasjon. Ny og tidligere leder for seksjonen, hhv Hilde Rakstang og Marit H Lihaug fortalte om sin virksomhet. Tjenestene er rettet mot barnefamilier som sliter med problemer som økonomi, sosiale utfordringer, psykiske problemer, rus etc. Samarbeidet varer opp til barnet begynner på skolen. Samarbeid er forøvrig et nøkkelord for virksomheten, her er det tilstedeværelse og omsorg som prioriteres foran formalisme og byråkrati. Hjertevarme framfor direktiver og pekefinger- det er større glede over hver familie som blir brakt på rett kjøl enn for de som «glatt» glir gjennom livet i ordnede forhold. Vi er imponerte over innsatsen disse samfunnets tjenere gjør, kanskje «under radaren» til samfunnet for øvrig.
4
Her får begge foredragsholdere beviset på at de nå også har bidratt til barnearbeid globalt. President Bjørn Hultgreen overrekker bekreftelsen på at Frei Rotaryklubb betaler for 100 polio-vaksiner i Hilde og Marits navn som takk for innsatsen.
2021.11.03
Eksternt foredrag.
Freimarkas venner v/Leif Furre. Freimarkas venner ble stiftet i 2015, med fokus på tilretteleggelse for familieturer i terrenget. Spesielt sist vinter med godt skiføre var det stor aktivitet, skiløpere i alle aldre nærmest myldret i løypene. Pr dato er det registrert ca. 800 støttemedlemmer. Vi fikk høre om stor egeninnsats i dugnadsgjengen og velvillig støtte fra kommune og næringsliv. Vi som ferdes i marka har registrert mange tiltak, fra småprosjekter til stor anleggsvirksomhet, og fortsatt står prosjektene i kø. Vi venter spent på fortsettelsen.
Leif Furre i fint driv også som foredragsholder.
2021.10.27
Eksternt foredrag
John Offenberg presenterte rederiet Aquaship AS for forsamlingen i kveldens møte.
Aquaship er resultatet av en fusjon mellom GripShip AS og Johnson Marine Ltd i 2018. Noe senere kom Arctic Shipping AS også med. Rederiet ble dermed det første i verden til å dekke alle de fire hovedaktivitetene i havbruksnæringen: Service, frakt av levende fisk, høsting og foring. Flåten på 33 fartøyer opererer over hele kloden.
Firmaet satser på kvalitet i alle ledd, med det siste i teknologi, innovasjon, håndplukket mannskap og forutsigbar service.
Det ble en livlig passiar rundt bordet om dette meget interessante temaet.
Som honorar betaler Frei Rotary for Polio-vaksiner i Johns navn, som derved blir med i enda en verdensomspennende aktivitet.
John Offenberg i gang med en lydhør forsamling.
2021.10.13
Eksternt foredrag
Kveldens besøk fra Replast v/ Brede Mordal ble en meget interessant time.
Gründerne på Husøya startet opp med utviklingen av et anlegg for resirkulering av industriplast i februar 2019. Dette ble vellykket og pilotlinjen er nå i produksjon. Ambisjonene er å bli landsdekkende, nye fasiliteter er under prosjektering og bygging i lokalen til Sub Sea Services/Vigor. Det tas sikte på en kapasitet på 20.000 t/år.
Bedriften er nå innlemmet i Selskapet Quantafuel som tar for seg hele verdikjeden i forbindelse med resirkulering av plast.
Foreløpig går mesteparten av pelletsen som produseres til eksport, men gjenbruk av plast er blitt en trend også i Norge.
Imponerende hva innsatsvilje og målrettet arbeid kan føre til!
Fjorårets president Maritta overrekker beviset på at at Brede nå er med på bekjempelsen av polio i verden.
2021.09.29
Eksternt foredrag.
Så er vi i gang igjen med ekstern foredragsholder. Det ble Gunnar Kåre Todal fra Røde Kors som "åpnet ballet" med et engasjert innlegg om Hjerte-Lunge-Redning. Vi fikk en meget god innføring i bruk av hjertestarter og de siste HLR- retningslinjer. Det har vært mange variasjoner over de siste 40 år, så det var godt med en repetisjon og oppdatering av gammel kunnskap. Mange av oss hadde nok vært på tilsvarende kurs for lenge siden, men få - om noen, hadde fått med seg utviklingen som har skjedd mht. teknikk og prioritering.
Som påskjønnelse for innsatsen betaler klubben for Polio-vaksiner i Gunnar Kåre sitt navn, så nå er han også delaktig i utryddelsen av Polio på verdensbasis.
Gunnar Kåre Todal med partner....
2021.03.03
Pga coronapandemien har vi lenge vært avskåret fra fysiske møter. Den 27.januar begynte vi istedet med webmøter, noe vi har fortsatt med hver onsdag til samme tid som de vanlige klubbkveldene før pandemien. Ikke formelle møter med statistikkføring, viktige vedtak etc, men mer som planlegging for tiden når vi igjen kan jobbe normalt. På bildet sees deltagerne på møtet 3.mars.
04.11.2020
Guvernørbesøk
Årets distriktsguvernør Terje Gaarden kom på besøk.
Han hadde nytt fra den sittende verdenspresident samt en del tips og input til den daglige driften av klubben.
Han var også meget interessert i vår klubb og vårt prosjekt "Rotaryskogen", et beplantet område rett ved Krifasttunnelen. Dette er et åpent parkområde for alle, med bord og sitteplasser. I tillegg til vår globale aktivitet med bla utryddelsen av polio har vi altså også prosjekter i nærmiljøet. I Rotarysystemet er mulighetene nær sagt ubegrenset mht. internasjonal og lokal aktivitet. Nå er også det å ivareta miljøet blitt et fokusområde i organisasjonen.
Vi fikk en trivelig time med en engasjert og engasjerende guvernør.
Her poserer den glade distriktsguvernør og klubbens president Maritta
14.10.2020
Eksternt foredrag
Historien om Kristiansund Elektrisitetsverk v/ Edvin Bakken.
I Kristiansund var den første spede begynnelsen på el-kraftforsyning basert på damp og dynamo. Goma fabrikker var først ute med lys i produksjonslokalene i 1899. Etter hvert tok gassen over i samfunnet forøvrig, før den tapte konkurransen mot fossekraften. 9.desember 1920 startet Kristiansund kommune kraftproduksjonen i Skaret Kraftverk, bare måneder etter at konsesjonen forelå 12.mai samme år. Vi fikk en rikholdig skildring av utviklingen på vår knappe time, takket være Bakkens omfattende kunnskaper om temaet. Som takk forpliktet klubben seg til å betale for poliovaksiner i Edins navn.
Her overrekkes Polio+ beviset for vel utført jobb av president Maritta
07.10.2020
Eksternt foredrag
Fysioterapi v/ Ayna Meinseth
Det oppsatte programmet måtte utgå pga Corona-problemer. Ayna stilte opp på meget kort varsel og ga oss en interressant time om temaet. Hun har 25 års erfaring i faget og svarte på en rekke spørsmål fra medlemmene. Med sin fremragende formidlingsevne og omfattende kunnskaper ble dette en vellykket klubbkveld.Som takk fikk hun overrakt bekreftelsen på at klubben vil betale for polio-vaksiner i hennes navn. President Maritta foretok overrekkelsen i behørig Coronaavstand.
09.09.2020
Rotaryskogen
Dugnad med gresstrimmere og håndverktøy. Vi ble tilgodesett med oppholdsvær hele den drøye timen vi holdt på. Noen regndråper kom under kaffen, men det affiserte ingen. Roald som tok bildet var også i aktivitet, samt Magne som ikke hadde tid til å vente på kaffen – det gikk over timen pga. noen entusiaster som slet med å avvikle for kvelden. 11 av 20 møtte altså opp mellom bygene, ikke dårlig!
04.03.2020
Internt foredrag
Medisinsk avstandsoppfølging v/ Geir Strømsholm. Geir har deltatt i en gruppe som utreder denne saken på nasjonalt nivå. Opplegget er rettet mot kronisk syke med medium til høy risiko for forverring eller reinleggelse, samt de som har behov for heltids oppfølging. Her er teknologi, finansiering og juss i skjønn forening med dertil mange fallgruver og hensyn som må tas i alle retninger. Meningen med det hele at pasienter skal kunne oppholde seg mest mulig i sitt eget hjem tross sykdom. Man sparer penger samt at pasienten får et bedre liv. Vi går en meget interessant tid i møte mht. utviklingen innen dette området, det er en rivende utvikling på gang.
26.02.2020
Eksternt foredrag
Orientering om Distriktsmedisinsk senter v/Joakim Varvin.
Varvin er prosjektleder for det nye DMS og har derfor full innsikt i status så langt. Planene for DMS er kanskje mer positive for byen enn det vi har fått forståelsen for gjennom media. Sykehuslokalene i byen er i tipp topp stand, antagelig de beste i fylket. Arealet blir på 20.000 m2, med fortsatt mange tjenester. Ortopedien ble spesielt nevnt som noe av det beste vi har her i landet og skal fortsatt bestå, endog muligens forsterkes. Fødeavdelingen er ikke avklart ennå, skal behandles i Stortinget i nær framtid. Noen Kommentarer fra salen: Hvorfor ikke bruke ordet sykehus i stedet for det belastede uttrykket DMS? I all viraken må vi ikke glemme at vi får det nyeste og kanskje fineste sykehus i landet bare en snau times kjøring unna.
Foto: Tidens Krav
12.05.2020
Internt foredrag
Tanker om fred og konfliktsbekjempelse v/ Per Sefland
Sefland har vært politimester, PST-sjef, sysselmann på Svalbard, Komitémedlem i NATO for å nevne noe. Med denne bakgrunnen har han en oversikt og kunnskap om temaet som er oss andre få forunt, og noe av denne kunnskapen delte han med oss på kveldens møte. Alt innenfor hva som er offentlig tilgjengelig selvsagt - men systematisert og konkretisert slik at vi fikk et godt innblikk i sammenhenger og utviklingstendensene i vår tid.Det globale risiko og trusselbilde er totalt endret de siste år. Stormaktene toner ned internasjonale samarbeidsavtaler, tar seg mer til rette og øker presset på små nasjoner. Våpenkappløpet og opprustningen tiltar, diplomatiske kanaler blir tilsidesatt og klokskapen blant ledere er på retrett.
Vi ble vel alle noe mer tankefulle på veien hjem….
05.02.2020 Bedriftsbesøk Kulturfabrikken v/ Øyvind Frisvold. Medlemmer med diverse ledsagere fikk orientering og omvisning i de nye lokalene. Den tidligere minkforfabrikken er gjort om til «Kulturfabrikken», et møtested/konsertlokale med spesielt fokus på den yngre garde. Alt innvendig ble revet ut og lokalene bygget opp på rekordtid, til rekordlav kvadratmeterpris. Huset er allerede i flittig bruk, budsjettet på 12 mill ser ut til å holde. Estetisk og akustikkmessig falt det i god smak i forsamlingen, som fikk demonstrert lysskjerm og ikke minst lydanlegget som er formidabelt. Et godt tilskudd til kulturlivet i byen.
29.01.2020
Eksternt foredrag
Denne gang fikk vi besøk av Hilde Ø Harstad som fortalte om den nye ordningen for avfallshåndtering.
Miljøselskapet ReMidt IKS er et interkommunalt selskap med 17 eierkommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal. Selskapet leverer tjenester til innbyggerne knyttet til husholdningsavfall og slam. Bakgrunnen for den nye ordningen er Parisavtalen, FNs bærekraftmål, EUs sirkulære økonomi og norsk avfallspolitikk. Selskapet ble etablert og implementert på imponerende kort tid. Vi har mange forbedringer i vente, bla digitale løsninger. En kunnskapsrik og entusiastisk foredragsholder sørget for stor interesse og engasjement i forsamlingen. Møtet vart annonsert som åpent for alle, men kun medlemmer stilte opp, til gjengjeld var alle sammen til stede.
22.01.2020
Frei Aldersboliger
.Så ble det kaker og kaffe på aldersboligene igjen. 10 medlemmer stilte opp og ordnet med pynting,servering etc.
Underholdningen sto «Nordmørstrekk» for - 3 damer med trekkspill og en kar med gitar. Allsang og loddtrekning foregikk iht. gammel tradisjon. 10 beboere fikk forhåpentligvis en hyggelig kveld, det hele ledet av Knut president.
11.12.2019
Eksternt foredrag.
Miljøvernkoordinator Kjetil Tore Fjalestad kåserte om Kristiansund kommunes inititativ for bærekraftig utvikling.
Med en natur i ubalanse er det nødvendig å ta grep. Utslipp pr person i Norge er høyt, selv om vi ikke er så mange i verdensmålestokk har vi likevel et potensiale for forbedring. Kommunen styrer sin aktivitet iht klimabudsjett og klimaregnskap, trenden er positiv.
Viktigere enn passiviserende dommedagsprofetier er fokus på mulighetene for forbedring.
Fjalestad mottar bekreftelsen på at klubben betaler inn for 50 poliovaksiner som takk for et interessant og tankevekkende foredrag.
30.10.2019
Bedriftsbesøk
Lerøy Midt avd. Endreset v/ Øyvind Sandvik 12 medlemmer samt en gjest ble plukket opp ved kai i Krypervika av en service-katamaran og kjørt ut til oppdrettsanlegget. Her fikk vi en omvisning og et foredrag om oppdrett generelt og anlegget spesielt. Vi fikk servert en del fakta som avviker mye fra populære presseoppslag og synsing fra utenforstående. Tilbake på land satt vi igjen med en modifisert oppfatning av både bransjen og de ansatte. Slik som dette anlegget driftes kreves det avansert utstyr og kompetanse, noe mange av oss med tilsvarende yrkesbakgrunn kjente oss igjen i. En trivelig arbeidsplass, stor gjestfrihet og flott service attpå!
02.10.2019
Eksternt foredrag
Konservator Odd Williamsen fra Nordmøre Museum fortalte om et nytt forskningsprosjekt han er i gang med: «Identitet i grenseland».Der tar han for seg nordmøringens identitet, hvordan han ser på sin egen situasjon og tilhørigheten til Nordmøre. Forskningen bygger på intervjuer av et representativt utvalg av kandidater i regionen, som også har sine synspunkter om de omkringliggende regioner/fogderier. Mange fellestrekk å finne, fra ungdom i indre strøk til pensjonister i ytre. Prosjektet avsluttes om to-tre år. Odd har vært en trofast bidragsyter i klubben i mange år, og med en formidlingsevne over det vanlige har han alltid et lydhørt publikum.
President Knut overrekker Polio+ -bekreftelsen som takk for innsatsen.
25.09.2019
Bedriftsbesøk
I kveld gikk turen til oljeselskapet OKEA, der vi ble mottatt av sjefen Tor Bjerkestrand.
OKEA tok over etter Shell. Selskapet fortsetter i samme spor som forgjengeren, i samme bygg på Råket. De har tatt over operatøransvaret for Draugen, er medeiere i Gjøa og Ivar Aasen samt involvert i utviklingsfasen av et par andre felt. Vi fikk en fyldig redegjørelse om aktiviteten samt et besøk i operasjonsrommet der hele Draugenplattformen om nødvendig kan styres og overvåkes via avansert teknologi. Selskapet har imidlertid valgt å ha bemanning lokalt, men følger med på den daglige driften via store dataskjermer.
Etter foredraget overrakte president Knut bekreftelsen på at Frei RK vil finansiere 50 poliovaksiner i Bjerkestrands navn som takk for mottagelsen.
11.09.2019
Rotaryskogen
Så var det tid for litt oppussing igjen. 13 medlemmer gikk i gang med å slå gress, rydde kratt og luke i blomsterbed.
Området er blitt åpent og tilgjengelig, med sittegruppe og fine omgivelser. Nå er det bare å håpe at skogen blir oppdaget og brukt
av folk flest..
Arvid og Øyvind i fint driv . Foto: Bjørn Egil.
04.09.2019
Eksternt foredrag
Livet på Rensvik og Rena Bruk fra 1900-tallet og utover, v/ Karen Flatø.
Bruket ble etablert i 1887 og var i drift helt til det brant i 1954.En viktig arbeidsplass og hadde stor innflytelse lokalt. Mange arbeidstakere kom fra distriktene, spesielt indre Nordmøre. Det ble saget materialer til det meste, fra kasser til jernbanesviller. På det meste var det 120 ansatte. Vannkraft fra egen dam, siden ble det dampmaskin. En interessant historietime med et meget lydhørt publikum.
28.08.2019
Eksternt foredrag
Verdenshandel ut fra Frei/Høgsetterminalen, v/ Frode Frisvold. Firmaet Pelikan Int Logistics Norway ble etablert i 2011. Dette er et fraktmeglingsselskap med fokus på containertransport over hele verden. Terminalen på Høgset brukes som omlastningshavn, de har regelmessig anløp av to containerskip i uken, noe som betyr hektisk aktivitet for de to ansatte. Samarbeid med en stor global aktør gir tilgang til agenter i 150 havner verden rundt.
14.08.2019
Bedriftsbesøk
Denne gang gikk turen til Trodals gårdsbruk på Rånes i Averøy. Her er det montert over 270 solceller på taket på kaldfjøset.Det gjør at han er selvforsynt med strøm. Uten hjelp fra Enova er han den første i fylket som skal drive bare ved hjelp av solcellepanel. Anlegget er nå i full drift og produserer 20 kilo watt selv om det er overskyet.
26.06.2019
Rotaryskogen
Trinn to i utviklingen av Rotaryskogen er fullført.
Etter sponsing av Varde og Flatsetøy Maskin samt dugnadsinnsats fra medlemmene er det nå kommet på plass vei og hellelagt område med sittegruppe.
Første offisielle handling var åpning med snorklipp og etterfølgende skifte av president - nytt Rotaryår begynner som kjent 1.juli.
Så får vi håpe parken blir flittig brukt av allmennheten.
Innkommende President Knut Måløy og President Roald Hillestad med saks.
12.06.2019.
Seniortreffet 2019 på Frei ble avholdt i tradisjonelle former for 32. gang.
Med stor dugnadsinnsats fra de fleste medlemmene ble arrangementet en suksess. Her ble alt gjort av egne hender, fra smøring av snitter til servering av kaffe etc etc. Vi fikk mange oppmuntrende tilbakemeldinger fra gjestene som tydelig trivdes.
Diverse bedrifter sponset med penger og lotterigevinster som var et verdifullt bidrag til gjennomføringen.
Ca 100 gjester møtte opp og ble servet snitter, kaffe og kaker. Hjemmelaget sørget igjen for taffelmusikken.Kveldens kåseri ble holdt av Leif Furre, som tok for seg eldrebølgen, dugnadsinnsats og foreningen Freimarkas Venner. Spesielt poengterte han at eldre ikke er et problem, men en ressurs!
Etter kåseriet ble han kalt opp igjen av årets president Roald Hillestad for å få overrakt Rotarys høyeste ærespris "Paul Harris Fellow" for sin mangeårige og utrettelige innsats for lokalsamfunnet. Noe bedre eksempel på hans eget sitat ovenfor finner man neppe.
Furres innsats er i Rotarys ånd, der all aktivitet også er basert på dugnad.
12.05.2019
Rotaryskogen
Parken er nå snart ferdig så langt. Duk og grus var lagt ut av entreprenøren, nå ble en god del trillebårlass kjørt på, heller anbrakt og justert på plass. 12 mann jobbet effektivt i et par timers tid før det hele var fullbrakt. Nå mangler bare benk og bord samt skilting. Snart kan almennheten nyte parken i sittende stilling med kaffekoppen i handa.
8.05.2019
Eksternt foredrag
En dataverden, v/ Chris Walley og Mildrid Djupvik
Etter utdanning i Edinburgh og London ble det noen års jobbing i England og etablering av eget firma innen dataanimasjon: Escapist Games Ltd. Den kjente app-en «Start Chart» er et av produktene de har utviklet. I 2017 brøt paret opp fra storbylivet i England og etablerte seg på Mildrids hjemsted på Frei. Her er det en trygg oppvekst for tvillingene og nærmest ubegrensede muligheter for friluftsliv, noe begge vet å verdsette høyt. Dataverdenen kjenner ingen grenser...
24.04.2019
Bedriftsbesøk
Kronullfabrikken v/ Aleksander Sandøy og Georg Stranden
Kronullfabrikken på Rensvikholmen har beholdt sitt gamle navn, men er nå gjort om til «gründerhotell». Her kan små bedrifter og andre i oppstartsfasen etablere seg og dra fordel av fellestjenester i forbindelse med kontorhold. Bedriften ble opprettet i privat regi i 2016, og har nyrenoverte lokaler og kaianlegg samt muligheter for utvidelser på en 50 mål tomt. Mange firmaer er allerede innkvartert, men det er alltids rom for noen til. Hovedvekt legges på miljø og høyteknologi. eSEA Marine er en av leietakerne, de disponerer båt og ROV og driver med opprydding, kartlegging, prøvetaking og mye mer relatert til det marine miljø. Flotte resultater på kort tid!
Foto: Kronullfabrikkens hjemmeside
27.03.2019
Bedriftsbesøk
Freiblikk AS v/Magne Brekstad.
Bedriften startet opp i mars 2018, og har allerede stor omsetning. De produserer og installerer beslag og ventilasjonskanaler i nybygg, samt driver vedlikehold/oppgradering i eldre bygg i nærområdet. Produksjonen foregår i nye og lyse, godt utstyrte lokaler ved Kongsveien på Frei. 16 interesserte medlemmer fikk omvisning og informasjon om driften og produktene og var imponert over hva bedriften hadde fått til på så kort tid.
13.02.2019
Flystyrt i Nordmarka - restaurering av flyet, v/ Lilly Husby.
Vi fikk høre den spennende historien om rekognoseringsflyet fra RAF med 22-åringen Alastair Gunn,»Sandy», ved spakene som ble skutt ned over Nordmarka i 1942. Sandy ble tatt til fange og internert i den velkjente Stalag Luft III i Polen. Han ble dessverre henrettet etter den store masseflukten i 1944 (The Greeat Escape).Nå jobbes det med å restaurere det gamle flyet, BBC lager dokumentar om hendelsen i serien «Digging for Britain». Prosjektet har også blitt omtalt i dagspressen. Lilly Husby er kultursjef i Surnadal kommune og har vært involvert i prosjektet fra starten av og hadde mye interessant å fortelle.
Delene som ble funnet. Foto fra VG 28.11.2018
30.01.2019
Frei Aldershjem
Det årlige besøket på Frei Aldershjem ble avviklet på tradisjonelt vis, med kaker, kaffe og lotteri. Høydepunktet var i år som i fjor Frei Barnekor med julesanger og nytt innøvd repertoar. Flotte unger og flott fremførelse, imponerende innsats av alle de involverte. 11 beboere fikk en trivelig kveld og var tydelig fornøyd, og håper på en reprise neste år.
23.01.2019
Eksternt foredrag
Firmaet Joh A Hveding v/ Elisabeth Hveding
Firmaet ble etablert av to brødre som kom fra den konkursrammede Trondheim i 1836. Den ene, Johan A Hveding, videreførte firmaet alene etter en stund, basert på handel.Firmaet eksisterer den dag i dag og driver med eiendomsforvalting og utbygging. Dette ble en historietime iblandet mimring med diverse gamle bilder fra Kristiansund. Merkenavnet «Fredr. Hvedings Eddik» kan fortsatt sees i butikken, men produksjonen er det andre som står for nå.
16.jan.2019
Bedriftsbesøk NLM Gjenbruk i Rørgata v/ Bernhard Lillevik. Vi fikk en orientering om butikkdriften og omvisning i de nye lokalene. Butikkdriften er basert på gratis innlevering og dugnad av frivillige. Det utbetales ikke lønn, medarbeiderne kommer fra distriktet og bekoster transporten selv. Butikken er åpen tre dager i uken og driver med godt overskudd. Omsetning på ca 30- 35.000 pr uke. Overskuddet går til NLM som har et stort arbeid med mange prosjekter i «Den tredje verden» i tillegg til i Norge. I tillegg til selve butikken er det en godt utstyrt møtesal, diverse mindre møterom og kjøkken, alt helt nytt. Man kan komme langt med idealisme og dugnad-.
24.nov.2018
Et liv i Ny Ålesund
Eksternt foredrag v/ Hallgeir Reitan.
Reitan var ansatt i Kings Bay AS i Ny Ålesund som driftsleder i 4 år. Han hadde mye å fortelle om daglig drift og vedlikehold samt nyinstallasjoner og nybygging. Spesielt opptining av permafrosten og forvitring av fjell bød på store utfordringer. Klimaforandringene har transformert den arktiske ørken på Svalbard til noe som nærmest ligner fuktig Nordmørsvær. Isholke og svinnende isbreer skaper problemer for dyreliv og turisme.Gruvesamfunnet har blitt forvandlet til et forskningssenter med deltakelse fra mange land, KB AS sin primære oppgave er å støtte denne forskningen. med bla. ustyr, catering, transport etc. Et interessant og givende opphold.
Foto fra Kings Bay AS webside
10.okt.2018
Helseinnovasjonssenteret
Denne gang var det senterets kommunikasjonsansvarlige, Signe Sefland, som holdt kveldens foredrag.
Helseinnovasjonssenteret er en nyskapning satt ut i livet av ORKidé for å ivareta digitalisering av helsetjenester og samhandling mellom aktørene for å møte utfordringene med økende antall eldre med høy alder. Velferdsteknologi fremmer selvstendighet, trygghet og aktivitet for kundene, tilpasset den enkeltes holdning og kompetanse mht. datastyrte tjenester og utstyr. Senteret drives på prosjektmidler, men har blitt tilgodesett med en pott over Statsbudsjettet 2019, og har som mål å bli en regional/nasjonal aktør.Det ble en interessant og lærerik kveld med en engasjert og kunnskapsrik kommunikasjonsansvarlig Signe! Nytenkning og evne til å sette den ut i livet - dette ser bra ut!
03.okt 2018
Foreningen Gode Verdier
Vi fikk besøk av Thomas Thormodsen som fortalte om bakgrunnen for, og hensikten med, foreningen som ble startet opp etter et skolejubileum for 12 år siden. Formålet er å hjelpe barn og unge til å delta i vanlige aktiviteter som de ellers ikke vil ha råd til. Det kan dreie seg om sportsutstyr, kinobilletter etc. Fokus er på enkeltindividet. Behovet blir meldt inn av mange «hjelpere», styret på 4 medlemmer organiserer og skaffer penger fra enkeltpersoner og næringsliv. Rabatter avtalt med diverse butikker. Budsjett på ca kr 300.000 i året. Ingen ting går til administrasjon.
19.sep 2018
Næringsutvikling på Nordmøre.
Kåseri av Asgeir Hansen, daglig leder i Vindel
Vindel er et ungt selskap som er spesialist på entreprenørskap og utviking i etablert næringsliv.
Vindels bakgrunn og aktiviteter for å styrke næringslivet i regionen ble omtalt med glød og innlevelse. Hansen la spesielt vekt på at vi må vinne «attraktivitetskampen». Skal vi oppnå flere arbeidsplasser må vi være attraktive, ikke bare for bedrifter, men også for arbeidstakere. Lokalpressens dekning av forholdene på Nordmøre og i Kristiansund har ikke bidratt positivt i så måte.Samfunnstoppenes lemfeldige omgang med statistikk må imøtegås med reelle tall og fakta før feiloppfatningene får rotfeste.Det er ikke nok å stå tidlig opp, man må også være våken. Vi må kunne samarbeide internt selv om vi er uenige i enkeltsaker.
12.sep 2018
Verden under vann
Kåseri v/ Nils Aukan.
Aukan fortalte om dyreliv og skipsvrak i hjemlige farvann og i fjerne himmelstrøk. Med flotte fotografier med både macro- og vidvinkelobjektiver fikk vi et lite innblikk i den fascinerende verden under havets overflate. Spennet er stort, fra hai på mange meters lengde ned til småkryp på bare noen få mm. Spesielle biotoper, både i Karihavet og ved Galapagos ble omtalt.Vrakene av lastebåten «Henry» og hurtigruten «Irma» var også fotografert fra en tremannsubåt på ca 200m dyp, to av siste verdenskrigs tragedier langs vår kyst. Hele 19 medlemmer kjente sin besøkelsestid og fikk med seg dette høydepunktet i høstens program.
Foto: Nils Aukan
Intercitymøte 22.aug 2018.
"By og land, hand i hand"
Kåseri ved Ole Øverland på Frei Grendahus.
Som tidligere fylkesordfører og med lang fartstid i politikken i fylket hadde Øverland mye på hjertet mht. samarbeid, eller kanskje helst mangel på dette, på Nordmøre og i Romsdal. Vi fikk eksempler på avgjørelser i en del saker som for tilhørerne virket både komisk og meningsløst, men som belyser problemene som fortsatt eksisterer i miljøet. For å komme videre bør det utføres en analyse på hvorfor det er slik, for å vite hvor man skal bør man først vite hvor man er –for å få i gang en god dialog. Kåseriet ble etterfulgt av kommentarer og spørsmål fra salen. Bla ble lokalpressens bidrag omtalt som lite fruktbart mht. samarbeidsklima og veien videre. De 30 oppmøtte var tydelig interesserte i temaet og forlot møtet en erfaring eller to rikere.
Møtet ble avsluttet med overrekkelse av det tradisjonelle Rotarykruset ved president Roald Hillestad.
Bedriftsbesøk 25.April, Politihuset. Moderne kriminalteknikk v/ Anne Bjerkan. Bjerkan har lang fartstid i politiet med spesialutdanning i kriminalteknikk og fortalte levende om oppgavene ute i felten og på laboratoriet. Hovedoppgavene er åstedsgransking, sikring og oppfølging av spor som fingeravtrykk, DNA, verktøymerker etc. Kriminalteknikerne blir gjerne tilkalt ved brann og mistenkelig dødsfall, alvorlige lovbrudd o.l. Tjenestene utføres døgnet rundt over hele fylket. Det utføres endel laboratoriearbeid av eksterne institusjoner. Arbeidsdagen blir med andre ord temmelig variert, man vet aldri hva dagen bringer.
Eksternt foredrag
18.April, "Min tid på Stortinget" v/ Pål Farstad
Vi fikk et interessant innblikk i arbeidsdagen til en stortingsrepresentant.
Selve stortingssalen har som regel lite oppmøte, det viktigste arbeidet gjøres annetsteds.
Gruppe- og komitemøter er de viktigste fora. Saker til avstemning blir oftest konkludert i sistnevnte,
stortingssalen blir derfor oftest arena for "sandpåstrøing".
Ellers fikk vi høre om lobbyvirksomhet, spørretimen,div.møter og grupper som f.eks "Mørebenken".
Vi fikk inntrykk av en hektisk, men interessant arbeidsplass.
2018
JONAS ERIKSEN-BYGGET
4.april tok vi veien til Kristiansund kommunes nyrestaurerte administrasjonsbygg i Vågeveien 4, bedre kjent som Jonas Eriksen-bygget.
Der ble vi tatt imot av leder for Servicekontoret, Annette Gundersen, som informerte om kontorets funksjon og organisasjon. De er «førstelinje-kontakt» for alle henvendelser og henviser videre til saksbehandlere for spesialiteter som de ikke kan behandle selv.Tjenesten har blitt bygget opp over tid og fungerer nå meget bra, noe som også ble verifisert av flere i forsamlingen.
Petter Ingeberg redegjorde for husets historie, fra den spede begynnelse til byens kanskje viktigste varehus. Med et rikholdig utvalg av fotografier fikk vi levendegjort en viktig del av byhistorien, og hva driftige folk kan oppnå.
Rådmann Arne Ingebrigtsen tok oss gjennom en del av kommunens planer og prosjekter. Det er imponerende hva som blir gjort, vilje og stå-på humør er til stede i stort monn – dette reflekteres kanskje ikke godt nok i media…
Besøket ble avsluttet med omvisning i lokalene, som er tidsriktige og smakfullt innredet. En fin arbeidsplass for de 70 ansatte.
Vi setter stor pris på at 3 slike ressurspersoner stilte opp for å gi oss en hyggelig og lærerik stund, som gikk langt utover den tilmålte timen.
Servicekontorets leder Annette Gundersen informerer interesserte medlemmer.
ADCOM Data
21.mars ble vi mottatt i ADCOM Datas lokaler i Dale Industripark.
Hele tre medarbeidere, med Rune Djuvsland i spissen stilte opp for å fortelle om sin arbeidsplass.
Firmaet leverer IT og telefoni til bedrifter i hele Norge, blant annet fra Microsoft, Visma, Cisco, Lenovo, Telia og Telenor,
samt support. Vi fikk en meget hyggelig kveld med interessant informasjon. Flott servering med mat, kaker og kaffe satte
en ekstra spiss på kvelden. Vi er takknemlige for at så mange av staben ville bruke en del av sin fritid på oss!
En lydhør forsamling
MULIGHETER MED DEN NYE SKØYTEHALLEN
14.Februar fikk vi besøk av Thor Olsen, primus motor i den nye skøytehallen i Kristiansund.
Han holdt et engasjert foredrag om skøytehistorikken i byen og omstendighetene rundt realiseringen av prosjektet.
Åpent møte.
ET BLIKK PÅ VERDEN I DAG
7.Februar:Vår egen Per Sefland kåserte om vår tids skiftende verden med ekstreme teknologiske fremskritt og med dertil økende sårbarhet i mange sammenhenger.Eksentriske verdensledere gjør ikke forholdende mindre komplekse, mistenksomheten øker og panikken sprer seg fort i administrasjonene. Fiendebildene som fester seg gjør neppe verden til et noe tryggere sted.
Vi fikk en interessant og tankevekkende analyse av dagens forhold, på godt og vondt.
Møtet var åpent for alle, men ingen ikke-medlemmer grep denne sjansen.
NYTTÅRSTREFF VED FREI ALDERSBOLIGER
For 31. gang stilte medlemmene opp og arrangerte en trivelig kveld for de eldre den 10. Januar 2018.
I tradisjonell stil ble det servert kaker og kaffe og delt ut lodder.
Underholdningen besørget Frei Barnekor med utvalgte sanger, Maritta med opplesning av vers av Andre Bjerke samt Per ved pianoet under allsangen.
President Morten ledet arrangementet og sørget for at alt gikk rett for seg.
Det ble en hyggelig prat rundt bordene før vi gikk hver til vårt, med invitasjon om reprise til neste år.
2017
GUVERNØRBESØKET 2017
Onsdag 8. November fikk vi besøk av Distriktsguvernør Toralf Pedersen og Assisterende Guvernør Trygve Roaldset. Etter det vanlige formøtet med styret ble det samling i plenum. Hele 17 medlemmer møtte opp for å få påfyll både av Rotarysaker og kaffe med snitter. Som vanlig var det et givende møte med info om hva som rører seg i vår store organisasjon og hvor vi kan få hjelp fra distriktets tillitsvalgte i den daglige driften. De er her for å støtte klubbene og det bør vi benytte oss av. Toralf presisere at vi har en veldrevet klubb med godt kameratskap og aktive medlemmer. Men det kan jo ikke skade å rekruttere flere medlemmer...
Guvernør og president var tydelig fornøyde med møtet.
ANGUS GAUPSET
12.oktober var det bedriftsbesøk igjen, denne gang hos den siste slakterforretningen i Kristiansund, Angus Gaupset.
Bedriften startet opp i sentrum i januar 1900 og holder det fortsatt gående i nye og moderne lokaler på Løkkemyra..
Ved ankomsten ble vi overrasket med full oppdekning av spekemat og tilbehør. Mens tilhørerne koste seg med maten fortalte
innehaveren Bjørge Løvik om bedriftens historie og utvikling. En meget engasjert og opplagt bedriftseier berettet om mot- og medgang, produktutvikling og nye lokaler. Vi fikk inntrykk av en dette er en god og trygg arbeidsplass for hele 14 ansatte. Men utviklingen går videre, det er viktig å henge med og stadig fornye seg. Internett og Facebook er viktige medier i dagens samfunn og forretningsliv.
Etter en hyggelig seanse i kantinen fikk vi en omvisning i produksjonslokalene med gjennomtenkte løsninger mht logistikk og utstyr.
Det var 14 medlemmer som møtte opp med 5 ledsagere, som alle forlot møtet en opplevelse rikere.
Stor stemning rundt bordet
TALGØ MØBELFABRIKK
Den 14.september, i innleid minibuss med Jan bak rattet dro vi til Todalen der vi ble mottatt i «Gammelfabrikken» og fikk en gjennomgang av bedriftens historie og dagens status.
Det hele startet med Thora og Thore Talgø i 1899. Thora overtok driften da Thore døde i 1913, og ble muligens den første kvinnelige industrileder i Norge. Vi fikk høre om suksesser og nederlag, konkurs og økonomisk oppsving til det konsernet det er pr dato, med mange «døtre»,aktiviteter og arbeidsplasser. Det er fjerde generasjon som leder bedriften i dag, den 5. på vei inn i administrasjonen. Ikke vanlig kost at etterfølgende generasjoner makter å føre fedrenes arv videre på en slik eksemplarisk måte. Det var en imponert gjeng som satte seg i bussen etter etter en lang og innholdsrik visitt.
Foto fra bedriftens hjemmeside.
SENIORTREFFET 2017
Seniortreffet, det 30. i rekken, ble arrangert 15.juni.
80 pensjonister møtte opp til den tradisjonelle servering og underholdning samt lotteri.
Bernt Bøe var kveldens kåsør og fortalte om skolen i gammel tid, krydret med gode historier. Det var tydelig at han "traff"
sitt publikum, her var det nok mange som kjente seg igjen.
Peder Hønsvik & Co spilte opp med god musikk slik de alltid har gjort.
Lotteriet ga et godt overskudd som går til klubbens ungdoms- og samfunnsprosjekter.
Til slutt tok en av deltakerne ordet og takket for et fint arrangement.
President Arne ledet det hele med fast hånd og gode historier.
Verdt å nevne er også at ett av våre medlemmer, Kjell Gustad, har vært med på alle disse arrangementene, godt gjort!
President Arne Tømmerbakke ønsker velkommen Kåsøren fikk blomster
STRANDA PROLOG
4.Mai besøkte vi bedriften Stranda Prolog i Kristiansund, der vi ble mottatt av daglig leder Klaus Hoseth.
Stranda Prolog AS har siden etableringen i 1946 vært eiet og drevet av familien Hoseth.
Det startet med motorverksted. I dag er bedriften en ledende leverandør av logistikkløsninger til oppdrettsnæringen.
Verkstedet har utviklet seg til en kunnskapsbedrift med 60 ansatte, og vokser raskt.
I 2015 flyttet administrasjonen og mesteparten av produksjonen til Kristiansund, men de har fremdeles noe virksomhet i de opprinnelige lokalen på Langøyneset i Averøy.
Bedriften satser stort på design og produktutvikling i samarbeid med kunder, samt produksjon og ferdigstilling av anlegg.
Bilde fra bedriftens hjemmeside
2016
TIGMEK
24.November gikk turen til Tigmek i Sødalen på Frei.
Dette er en sveisebedrift som ble etablert av tre kolleger i 1987 i Brunsvika. Etter hvert som de ekspanderte flyttet de til nåværende lokasjon og har nylig flyttet inn i en ny stor hall og nye kontorer. De utfører TIG- og MIG- sveising av svartstål, rustfritt og aluminium samt titan. Prosjektene er stort sett relatert til oljeindustrien, og ingen oppdrag er like. De jobber etter "skreddersøm"-prinsippet og siden er meget fleksible har de alltid hatt nok å gjøre, selv om de også nå merker litt til nedgangen i oljesektoren.
Bedriften er sertifisert iht ISO 9001;2008, ISO 3834-2 og har egen sveiseinspektør iht NS 477.
Bilde fra bedriftens hjemmeside.
AVERØY INDUSTRIPARK
17.November 2016 besøkte vi Averøy Industripark AS (AIP) som ble etablert i Smedvågen i 2013.
Vi ble tatt imot av daglig leder Frank I Ellingsen som ga en fyldig redegjørelse om bedriften og anleggets historie fra Sterkoders oppstart der i 1982. Anlegget er godt utstyrt med verkstedlokaler og dypvannskai. Det er installert et landstrøms-anlegg på hele 9 MVA, matet med 22kV kabel, noe som gjør det til det største i landet.
AIP har store utearealer som kan utnyttes til mange formål. Bedriften leverer basetjenester for næringer tilknyttet havrommet og har mange planer og ideer for fremtidig utvikling. Vi fikk inntrykk av at potensialet er stort, beliggenhet, areal og infrastrukturen skulle tilsi det. Vi ønsker bedriften lykke til!
Bilde lånt fra AIP hjemmeside
GUVERNØRBESØKET 2016
29. September fikk vi besøk av DG Helge Schjølberg med frue samt Ass. DG Trygve Roaldseth.
Vi startet som vanlig med styremøte med etterfølgende møte i plenum.
Det var godt oppmøte og god stemning. Vi fikk gode meningsutvekslinger og verdifull input for å møte klubbens utfordringer fremover.
Arrangementskomiteen sto for bevertning og alt praktisk under både formøtet og plenumsmøtet, og sørget for et prikkfritt
arrangement. Ingen kaffekopp ble stående tom.
50 snitter og litervis med kaffe forsvant som dugg for sol.
DG Helge konkluderte med at Frei RK er en veldrevet klubb med meget god atmosfære og kameratskap. "Hold fram som dere stevner" skulle være en dekkende oppsummering av hans innlegg.
Ass.DG Trygve, President Arne og DG Helge
SOMMERLEIREN 2016
Frei Rotaryklubb er en mangfoldig klubb, vel blåst seniortreff, så gikk vi i gang med en sommerleir for ungdom i tenårene.
Dette var et opplegg initiert av Kristiansund Rotaryklubb og med Averøy og Frei som medspillere.
Klubbene stilte med to medlemmer hver i arrangementskomiteen som forberedte oppholdet som varte i drøyt en uke.
Med økonomisk støtte fra distriktet fikk vi til et meget godt sommeropphold for 12 ungdommer fra like mange land.
Vi hadde mange aktiviteter, både i lokalmiljøet og i fjellet, nærmere bestemt Snøhetta.
De fleste ungdommene var totalt ukjent med den norske noe besynderlige form for fritidssysler med ryggsekk på fjellet i allslags vær.
Men ved hjelp av sine verter fra rotaryklubbene taklet de naturen på en imponerende måte, med glød og innsats.
Det var en sikkert sliten gjeng som avsluttet sitt første opphold i Norge, men mange hadde nesten ikke lyst til å reise hjem igjen etter et strålende opphold under uvanlige, men vakre forhold, og ikke minst blant mange nye venner.
Vertskapene var ikke mindre fornøyde med besøket, "dette må vi gjøre igjen" ble ytret av flere.
En noe frossen gjeng på toppen
SENIORTREFFET 2016
16.juni inviterte vi for 29. gang Freiøyas seniorer til en hyggekveld på Frei Grendahus, denne gang under ledelse av
President Per Sefland.
105 deltagere sørget for god stemning der praten gikk livlig rundt bordene.
Konservator Odd Williamsen fra Nordmøre Museum holdt et engasjerende kåseri om Dyre Halse, en fremgangsrik mann fra Kristiansund.
Leder for for vårt "husorkester", Peder Hønsvik fra Aure, fikk utdelt Rotarys høyeste utmerkelse for sin innsats i kulturlivet på Nordmøre. Han og orkesteret har alltid stilt velvillig opp på våre tidligere seniortreff og dermed bidratt til en flott ramme om arrangementene.
Loddsalg hører også med i denne sammenhengen, gjestene bidro på denne måten til å holde budsjettet i dette arrangementet som utføres helt og holdent på dugnad og uten overskudd.
På slutten av kvelden leste en av gjestene opp sitt eget dikt om livet på Nordmøre, et kulturinnslag som høstet stort bifall og imponerte alle tilstedeværende, med form, innhold og fremførelse.
President Per Sefland fester utmerkelsen "Paul Harris Fellow"
til Peder Hønsviks jakkeslag
EKSTERNT FOREDRAG 17.April 2016 Dyre Halse, en fargerik mann fra Kristiansund v/Odd Williamsen, fra Nordmøre museum. Dyre skrev sine memoarer på sine gamle dager, det ble 7 velfylte bind ut av det. I ett av dem forteller han om sin oppvekst i Kristiansund før han dro til sjøs og senere etablerte seg i Trondheim. Der gjorde han stor suksess som forretningsmann. Vi fikk en interessant og innholdsrik historietime, her var både humor og dramatikk fremført med engasjement og innlevelse. Til overmål fikk alle tilstedeværende ett eksemplar hver av Nordmøre Museums Årbok 2015 hvori er inntatt noe av Dyre Halse erindringer for selvstudium.
BEDRIFTSBESØK Torsdag 4.februar besøkte vi den nye bedriften "Safepath" Gründer og daglig leder Terje Rødahl fortalte om oppstart, vekst og framtidsutsikter. Firmaet er konsulent- og rådgiver for marine operatører, oljeselskaper, offentlige myndigheter etc, og har hovedkontoret på Devoldholmen i Kristiansund. Tjenestespekteret er: Emergency Response, Marine og offshore operasjoner, Inspeksjoner samt Marin trafikksentral. Her merkes også nedgang i offshorenæringen, men de har flere bein å stå på, så aktiviteten er god. Bedriften har stor kompetanse på sitt felt og er en etterspurt aktør i næringen. De opererer etter 24/7-prinsippet dvs. alltid tilgjengelig For tiden er det 8 ansatte, en rivende utvikling siden oppstarten for et par år siden.
KONTALI
3. desember fikk vi besøk av Lars Liabø fra Kontali i Kristiansund.
Dette er et firma som driver analyse av havbruksnæringen verden rundt og er ledende innen sin nisje.
Lars Liabø har vært involvert i fiskeoppdrettsnæringen siden den startet opp på Nordmøre på 1970-tallet. Vi fikk en interessant gjennomgang av utviklingen siden den gang, fra de første spede forsøk med smolt i mære til dagens milliardindustri.
Også på Frei var det aktører i den tidlige fasen. Næringen har hatt en eksplosiv vekst, der store formuer er skapt, men også mange utfordringer i form av havarier, sykdom, lakselus etc. Dagens største problem er nettopp lakselusen, som kan bety et være eller ikke være for hele næringen. Her må det komme en løsning.
NoFence
Torsdag 5.november 2015 fikk vi besøk av grunder og bedriftsleder Oscar Hovde Berntsen fra Batnfjord.
Han har utviklet en slags "elektronisk gjeter" for geiter. Produktet har vært en del omtalt i media i det siste og er nå i produksjon for levering til interesserte, som viser seg å være mange.
Potensialet er stort, denne elektroniske klaven kan bidra til å holde kulturlandskapet i hevd og utnytte de store områdene av beitemark som eller står ubenyttet. Her har vi fått et "grønt" produkt med lokal tilhørighet. All utvikling og produksjon foregår i distriktet fra Levanger i nord til Molde i sør. Montering og utprøving foregår i Batnfjord før leveranse til kundene.
Det har vært en årelang utviklingsprosess med mange hindre, ikke minst finansieringen var vanskelig i begynnelsen, men nå ser det ut til
at det "løsner".
Geitene blir styrt av en lyd med økende frekvens og avslutter med et elektrisk støt dersom de ikke holder seg på det tilmålte området. De tar ikke mange feiltrinn før de har lært å tilpasse seg.
.
Oscar Hovde Berntsen
http://www.nofence.no
MØRE MARITIME
15. oktober besøkte vi bedriften Møre Maritime AS i Kristiansund.
Dette er et uavhengig engineerings- og konsulentfirma med fokus på havbruksnæringen. Leder Svein K Waagbø bød på kaffe og kake mens han ga oss et entusiastisk foredrag om aktivitetene.
Bedriften ble startet opp av ansatte fra den tidligere konstruksjons-avdelingen til verftet Sterkoder, og har siden utviklet seg til å bli ledende på innovativ design og løsninger for skip og utstyr for havbruk. Aktiviteten er høy, men konkurransen har økt i den senere tid pga laber aktivitet i oljebransjen som igjen har ført til at tilsvarende bedrifter derfra har kommet inn på det samme markedet.
Dette medfører at det er stor fokus på videreutvikling og innovasjon for å holde seg et hestehode foran de andre, noe de har tradisjon for. Vi er imponert over suksesshistorien til disse ingeniørene som kanskje ikke så mange utenfor næringen i det hele tatt kjenner til.
FREI SENIORTREFF 2015
Arrangementet i år gikk av stabelen 15.juni.
Med 90 påmeldte samt noen ekstra oppmøtte ble det fullt hus igjen. Hovedattraksjonen i år var "Prøysen-kveld", et program sammensatt og fremført av fem medlemmer fra Kristiansund Rotaryklubb. De gjorde en imponerende innsats, både publikum og arrangører lot seg rive med, her var det Syskjenbån på Gjøvik, Tango for to og mye mer. Vårt "husorkester", Hjemmelaget, sto for taffelmusikken som alltid før og ga en fin ramme om festen. Snitter, kaker og kaffe ble det også tid tid, med loddtrekning av gevinster fra mange sponsorer. Det ble en hyggelig kveld for alle. Vel møtt til neste år!
Like før ..... Gunnar på Mo gjør seg klar, vender ryggen til Klara
GÅRDSMUSEM
21.mai 2015 besøkte vi Egil Djupviks gårdsmuseum i Flatsetsundet.
Samlingen befant seg i låvebygningen på gården, satt opp i førsten av 1900-tallet. Vi fikk en interessant gjennomgang av en rikholdig og variert samling av redskaper, verktøy og utstyr som har blitt tatt vare på i løpet av et drøyt hundreår.
Vår tilmålte time gikk fort, og ble avsluttet med hjemmebakte sveler og kaffe på tunet.
Fra interiøret i fjøset, Egil i aksjon. Her fra "eksteriørbedømmelsen", en sponvegg i fokus.
FOTOUTSTILLING
Vi besøkte "Nordic Light" -utstillingen i Jonas Eriksen-bygget torsdag 21.05.15. Mange medlemmer møtte opp med ledsager.
Her fikk vi en guidet tur rundt i alle 4 etasjer.
Det er en rikholdig og mangeartet utsilling, med berømtheter som Thomas Hoepker (han med bildet av Manahttan 11.9.), Rupert Grey, Pieter ten Hoopen m.fl. m. Også en del lokale amatører er representert. Mange fine motiver, fra portretter til landskaper og dyreliv.
Mange satte sikkert også pris på Anders Beer Wilses bidrag, han var ellers mest kjent som prospektkort-fotograf med hele Norge som arbeidsfelt.
En ivrig gjeng klar til avgang.
BEDRIFTSBESØK TIL LANULLVA
Frei Rotaryklubb var på bedriftsbesøk til Lanullva AS på Lyngstad på torsdag 5. desember 2013.Vi ble tatt i mot av daglig leder for Lanullva Gunn-Anne Lyngstad. Hun åpnet butikken som var en ombygd liten brygge ned på kaia på Lyngstad. Hun presenterte sin mor og gründer for bedriften, Britt Vinje Lyngstad. Det startet med at hun strikket ullundertøy til mannen sin som var på skogsarbeid. Han klaget over at han ble frossen etter pausen når de var på hardt arbeid så svetten rant. Hun spekulerte ut en måte å strikke på som hadde samme egenskaper som den gamle helsetrøya. Mye luft imellom. Det ble suksess! Gubben frøs ikke lengre, holdt på varmen etter en svetteøkt. Sintef hadde tilfeldigvis en undersøkelse på hvordan arbeidsfolk holdt varmen om vinteren. Gubben som ikke frøs ble plukket ut og sjekket. Sintef ville da på besøk hos Britt, og se på virksomheten. Hun hadde en enkel strikkemaskin og måtte finne på et navn, og kom opp med Lan (for naturlig lanolin i ulla) ull, og va for varme. Lanullva. De kom og så, og hun fikk 1. pris! Det ble litt etterspørsel, og hun måtte sette i gang å lage mer ullundertøy. En stund etter ble hun invitert til Hamar på en gründer samling. Der fikk hun Reodor Felgen prisen! Da måtte hun investere i større strikkemaskin og produsere enda mer. Det var i 1993. Vegar Ullvang var inne i bildet og ville samarbeide, men uten sukssess. Bedriften gikk konkurs. De startet opp igjen i 2003, og har nå selv hånd om alle ledd, de bruker Merino-ull som er mykere, og er en frisk bedrift med 8 ansatte, og kan komme opp i en omsetning på 14 millioner! De har vært Gasellebedrift 2 år på rad. De selger nesten alt fra butikken på Lyngstad, med unntak av Norsk Gåsehud i Kristiansund, og Artica på Svalbard, og nettbutikk.
GUVERNØR-BESØK I FREI RK HØSTEN 2013
Distriktsguvernør Hans Furfjord besøkte Frei Rotaryklubb 7. November .
Det ble en trivelig kveld med fokus på praktisk arbeid i klubben.
DG Hans åpnet med noen nyheter fra lovrådet og Polio+ prosjektet, før fokus ble vridd over på klubbens indre liv.
Kameratskapet er et viktig element, gode møter likeså. De beste møtene kan gjerne bestå av bare en liten innledning fra ett medlem med etterfølgende diskusjon. Ved forfall fra evt. eksterne foredragsholdere har det ofte vist seg at klubbkvelden har blitt en stor suksess likevel. En annen mulighet kan være å ikke annonsere kveldens program på forhånd, det kan bidra til å pirre nysgjerrigheten til de som velger ut møter på bakgrunn av helt spesielle interesser. Frei RK har en meget bra oppmøteprosent, men det skader jo ikke å tenke i nye baner.
Rekruttering er fortsatt et sentralt tema, her fikk vi gode tips om fremgangsmøte, utvelgelse etc. Frei RK ble imidlertid berømmet for sitt meget stabile medlemstall.
Hans kunne ønske seg i hvertfall ett internasjonalt prosjekt, men det er like viktig ikke å ta på seg for mye, det kan medføre slitasje og frafall på lang sikt.
Innimellom ble det tid til en hyggelig passiar med snitter og kaffe. Tiden gikk bare så altfor fort, det ble til sist fergetabellen satte sluttstrek for møtet.
DG Hans Furfjord President Jan Williamsen overleverer det ettertraktede Frei RK-kruset.
6. mars 1987 ble Frei Rotaryklubb stiftet. Innvielsesfesten ble avholdt 9. mai samme år. Fadderklubb var Fosna RK. Denne begivenheten ble behørig feiret 10. mars 2012 i klubbens nye møtelokaler i Frei Grendahus. På en måte er ringen sluttet, det var også her det første klubbmøtet ble holdt.
Innbudte gjester, medlemmer og ledsagere fikk en trivelig kveld der alt var lagt godt til rette av festkomiteen og ledet med fast hånd av klubbens toastmaster Arnfinn.
Etter velkomstskålen ved president Bjørn Egil og matservering ble det overbrakt hilsener fra Averøy- og Kristiansund Rotary Klubb.Det er ikke lite klubben har fått til gjennom årene, fra ungdomsutveksling til eldrefester, skogplanting og anlegging av en løvtrepark bare for å nevne noe. Kameratskapet og stemningen i klubben er meget godt.
Jan, P/R og infoansvarlig, viste bilder fra sitt rikholdige arkiv fra forskjellige Rotaryarrangementer.
Tre medlemmer, Per-Otto, Jørgen og Kjell, som har vært med helt fra starten, ble hedret med blomster, fjerdemann, Jostein, var dessverre ikke til stede, men ble all heder til del. Sekretær Torbjørn ble også overrakt en blomsterbukett for lang tjeneste.
Etter den offisielle delen fortsatte festen til uti de små timer med vanlig god stemning – klubbens
«varemerke».